Særtema: Jul

Juletræer

Juletræer dyrkes konventionelt med pesticider for at holde utøj væk og der sprøjtes også på dem for at holde en fin glans julen igennem. Ønsker du et juletræ fri for kemi, anbefales et økologisk dyrket. Søg nettet for at finde det nærmeste, men det er nok et københavnerfænomen. Producenterne siger, at de sprøjter mindre, men det må I selv tage stilling til. Danmarks Naturfredningsforening er uenige.

Julestjerner

Planten kaldet julestjerne er ekstremt giftig. Har du børn eller husdyr, så bør du gå udenom dem.

Glimmer

Der er mange gode grunde til at gå udenom pynt og legetøj indeholdende glimmer. Det består af såkaldt mikroplastik, hvilket både ophobes i kroppen, og tilsyneladende er det nu også at finde i vores drikkevand. 

Stearinlys

For år tilbage kørte TV2 en dokumentar, hvor stearinlys blev underkastet et par forsøg med indeklimaet. Man kan måle udsving i luftkvaliteten med det samme, hvorfor man bør tænke over kvaliteten af de levende lys, samt sørge for jævnlig udluftning.

Guide til sikkert legetøj

Her kunne vi remse alle de ting op, som du bør være opmærksom på ved køb af legetøj, men vi henviser blot til Tænks seneste guide (julen 2017) som god læsning, såfremt at gaverne ikke er købt endnu.

Klementiner

Julens søde frugt kan indeholde mange pesticider, særligt i skrællen. Det er gældende for alle citrusfrugter, så skal du bruge den, så anbefales det at købe økologisk. Du kan læse mere her.

Køkkenhygiejne

Det anbefales at skille kød og grønt fra hinanden, når der skal arbejdes i køkkenet.

Svinekød kan indeholde MRSA-baktier og ænder kan have salmonella.

Vask derfor hænder jævnligt, ligesom at kødet skal gennemsteges. Svinekød skal have en centrumtemperatur over 65 grader celsius.

Julebagning

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du ikke bager dine kager brune. I stedet skal de have en gullig farve, når det gælder lyse kager som vaniljekranse.

Overvej er bag ved lavere temperaturer i længere tid.

Undgå også hjortetaksalt for at minimere akrylamid i kager. Brug natron i stedet.

Undgå også at bruge bittermandler og abrikoskerner. Spar på kanelen og undgå deforme nødder.