Producentsvar

Toms (angående palmeolie i chokolade)

Kære Gronfamilie.dk

Mange tak for jeres henvendelse og for jeres interesse i bæredygtig produktion af slik og chokolade.

Det er en interesse vi deler til fulde. Derfor er vi også meget engagerede i kampen for at gøre bæredygtig palmeolie til normen i såvel vores industri som i resten af detailhandelen.

Palmeolie indgår, som I selvfølgelig ved, i produktionen af hundredvis af mad- og dagligvarer, fra shampoo, sæbe og stearin til lys til kiks, chokolade og færdiglavede retter. Halvdelen af alle fødevareprodukter indeholder palmeolie. Som I skriver, er der også palmeolie i en stor del af de produkter, vi producerer her hos Toms. Det udgør godt nok en meget lille del af produktet. Men det er i vores optik ikke en undskyldning for ikke at tage medansvar for at sikre ansvarlig produktion af palmeolie.

Palmeoliens egenskaber
Grunden til, at vi bruger palmeolie, og grunden til at palmeolie generelt er så efterspurgt, er palmeoliens gode egenskaber. Egenskaber som eksempelvis palmeoliens andel af mættede fedtsyrer og neutrale smag og duft gør, at den ikke altid kan udskiftes med andre typer olie, som fx solsikke-, raps- eller kokosolie. Men endnu vigtigere er det, at palmeolie kan produceres langt mere effektivt set i forhold til andre olietyper, der vil kræve større skovareal for samme udbytte.

Derfor er palmeolie den type olie, som er bedst for natur og klima at bruge. Verdensnaturfonden WWF anbefaler direkte, at man bliver ved med at bruge palmeolie, da en udskiftning til andre olier ikke er et godt alternativ. Det ansvarlige, bæredygtige valg er ikke at udfase palmeolie, men at bruge bæredygtigt produceret palmeolie. Jeg vedhæfter her et brev fra WWF vedrørende dette.

Ansvarligt produceret palmeolie
Hos Toms bruger vi derfor ansvarligt produceret palmeolie certificeret af RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Og vi støtter arbejdet med at få hele industrien til at skifte til bæredygtig palmeolie gennem bl.a. medlemskab af RSPO. Jeg har nederst indsat lidt mere info om RSPO, og hvordan vi med resten af industrien arbejder for at gøre bæredygtig palmeolie normen. Du kan også læse mere om RSPO på www.RSPO.org.

Palmeolie og helbred
En anden side af debatten om palmeolie handler, som I skriver, om hvorvidt palmeolie er usundt for helbredet. Der er, som I skriver, foreløbige studier der viser, at palmeolie måske udvikler flere skadelige stoffer under raffineringen, end andre olier. Selvom palmeolie udgør meget små bestanddele af vores produkter, følger vi naturligvis den videre forskning på området tæt, på linje med de mange øvrige studier, der løbende laves på raffineringsprocesser på olier til brug i fødevarer.

Lidt mere om overgangen til bæredygtig palmeolie
I 2003 var Verdensnaturfonden WWF med til at stifte (RSPO), som lige siden har defineret de ledende standarder for ansvarlig produktion af palmeolie.

RSPO-certificering sikrer, at etablering og drift af oliepalmeplantager sker på en miljømæssigt og socialt ansvarlig måde. Der har siden 2008 været RSPO-certificeret palmeolie på markedet. Og siden 2014 er mængden af certificeret palmeolie eksploderet.

I erkendelse af, at udfasning af palmeolie ikke er en ansvarlig løsning, har flere regeringer og virksomheder forpligtet sig til at skifte over til at bruge bæredygtig palmeolie ved at tilslutte sig Amsterdam-erklæringen. Den danske regering tilsluttede sig i 2015 sammen med Storbritannien, Holland, Frankrig og Tyskland erklæringen og forpligter sig dermed til at bruge 100 procent bæredygtig palmeolie fra og med 2020. Senest har Norge tilslutte sig erklæringen.

Gennem DI Erhvervsinitiativ for bæredygtig palmeolie samarbejder Toms med andre danske virksomheder og organisationer om at opfylde dette mål gennem en generel overgang til bæredygtig palmeolie over de kommende par år. 

Jeg håber, det besvarer jeres spørgsmål. Ellers er I meget velkommen til at kontakte mig for uddybende svar.

Dbh. Lea Holm

(forespørgsel sendt 03.05.18 – besvaret 08.05.2018)